Συνάντηση κλιμακίου του ΤΕΕ/ΤΔΜ με τον Βουλευτή Ν.Κοζάνης της Νέας Δημοκρατίας, κο Στάθη Κωνσταντινίδη

image_pdfimage_print

Στον χώρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Κοζάνης, υποδέχτηκε ο Πρόεδρος του Τμήματος Νικόλαος Συλλίρης, τον Βουλευτή Ν. Κοζάνης της Νέας Δημοκρατίας, κο Στάθη Κωνσταντινίδη, τη Δευτέρα 21/03/2022, προκειμένου να ενημερωθεί το Τμήμα για το κυβερνητικό έργο στους τομείς που δραστηριοποιούνται Διπλωματούχοι Μηχανικοί, αλλά και για να θέσει στο Βουλευτή αιτήματα του κλάδου. Παρόντες στη συνάντηση ήταν η Αντιπρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΔΜ Ευαγγελία Μπάγκαβου, ο Γενικός Γραμματέας Γιάννης Τζιόλας, ο Πρόεδρος της Ανιπροσωπείας Γιώργος Τζίτζικας, ο πρώην Πρόεδρος του Τμήματος Αθανάσιος Κακάλης, καθώς και ο Πρόεδρος των ελεύθερων επαγγελματιών Κοζάνης Παύλος Σαπαλίδης.

 

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΔΜ Νικόλαος Συλλίρης, αφού καλωσόρισε τον κο Κωνσταντινίδη, τον ενημέρωσε για τις μέχρι τότε συναντήσεις της Διοίκησης με τους φορείς της περιοχής και με αφορμή την πανελλαδική στάση εργασίας σε όλες τις υπηρεσίες δόμησης (Υ.ΔΟΜ) των Δήμων, με κυριότερο αιτήμα αυτό της επαρκούς στελέχωσης των υπηρεσιών, μέσω κυρίως νέων προσλήψεων, αλλά και την εξαγγελία της κυβέρνησης για λειτουργία μίας Υ.ΔΟΜ στην έδρα των μικρών Νομών, ζήτησε από τον Βουλευτή την παρέμβασή του, ώστε να εξασφαλιστεί η λειτουργία τουλάχιστον δύο υπηρεσιών πολεοδομίας στο Νομό Κοζάνης, μία στην Κοζάνη και μία στην Εορδαία και να διευκολυνθούν οι διαδικασίες των νέων προσλήψεων, ώστε να στελεχωθούν πλήρως, τόσο οι Υ.ΔΟΜ όσο και οι τεχνικές υπηρεσίες των Δήμων, με όλες τις απαραίτητες ειδικότητες μηχανικών, προκειμένου να επιτελούν άρτια και με συνέπεια στον πολίτη το έργο τους.

 

Ο Βουλευτής κος Στάθης Κωνσταντινίδης, αφού ευχαρίστησε με τη σειρά του τους παριστάμενους για τη φιλοξενία, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πολύ καλή συνεργασία που υπάρχει με το Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας του ΤΕΕ, που λειτουργεί σε όφελος των Μηχανικών της περιοχής. Μετά τη δέσμευσή του ότι θα παρακολουθήσει το θέμα της λειτουργίας των Υ.ΔΟΜ και των απαιτούμενων προσλήψεων, σε σχέση με τη μόνιμη στελέχωση των υπηρεσιών μας, αναφέρθηκε στην πολύ σημαντική παρέμβασή του στο νόμο για το ΑΣΕΠ, με την οποία θεσπίστηκε η μοριοδότηση της εντοπιότητας των κατοίκων του Νομού Κοζάνης στις προσλήψεις μόνιμου και ορισμένου χρόνου προσωπικού στις προκηρύξεις θέσεων στην περιοχή μας, γεγονός που αποτελεί προίκα εις το διηνεκές για τον τόπο μας.

 

Σε συνέχεια της συζήτησης για την ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών του Νομού και στο κατά πόσο το μέτρο της κινητικότητας στο δημόσιο τομέα ωφέλησε ή όχι την περιοχή, όλοι συμφώνησαν ότι ένα καλό μέτρο για όσους επιθυμούν να μεταφερθούν στο Νομό Κοζάνης, θα ήταν η κατάργηση της σύμφωνης γνώμης της υπηρεσίας από την οποία αποχωρούν. Επίσης, στην ενίσχυση των υπηρεσιών με ανθρώπινο δυναμικό, μπορεί να συμβάλλει και το πλεονάζον (εφόσον προκύψει) προσωπικό της ΔΕΗ, μετά την απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων.

 

Ακολούθησε συζήτηση για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση, με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ/ΤΔΜ να επαναλαμβάνει την πάγια θέση του Τμήματος για παράταση της διαδικασίας απολιγνιτοποίησης, ώστε να δοθεί περαιτέρω χρόνος στη διαδικασία της ομαλής μετάβασης. Σύσσωμο το κλιμάκιο του ΤΕΕ απηύθυνε αίτημα στο Βουλευτή για την διεκδίκηση λειτουργίας ενός παραρτήματος ΔΑΜ στο Νομό Κοζάνης, στελεχωμένο με κατάλληλες ειδικότητες, που θα μπορούν τόσο να παρακολουθούν τις διαδικασίες της μετάβασης και τους όρους που έχει αυτή θέσει, όσο και να ενημερώνουν όσους επιχειρηματίες δείχνουν ενδιαφέρον να επενδύσουν στην περιοχή για τις δυνατότητες που υπάρχουν. Ο κος Κωνσταντινίδης συμφώνησε ότι θα μπορούσε μια τέτοια δομή να συμβάλει στο σκοπό αυτό, εφόσον καθοριστεί εξ’ αρχής το αντικείμενο, ο σκοπός, η στελέχωση και το κόστος για τη λειτουργία της, καθώς και ο προϋπολογισμός που θα δύναται να διαχειριστεί, ενώ αναφέρθηκε και στα πολύ σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία που οφείλουμε να εκμεταλλευτούμε για να κερδίσουμε το χαμένο ΑΕΠ από την απολιγνιτοποίηση, δηλαδή το ΕΣΠΑ, τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης.

 

Βασική επιδίωξη είναι να γίνει σύντομα μια εμβληματική επένδυση στην περιοχή, η οποία θα αποτελέσει πόλο έλξης για μικρότερες επενδύσεις και που θα καθορίσει και το νέο brandnameτης Δυτικής Μακεδονίας, μετά το κλείσιμο των εργοστασίων της ΔΕΗ. Στο σημείο αυτό ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Νικόλαος Συλλίρης ενημέρωσε τον Βουλευτή για την – εν αναμονή παραλαβής – μελέτη που παρήχθη από Ομάδα Εργασίας του ΤΕΕ/ΤΔΜ και αφορά στην εξωηλεκτρική χρήση του λιγνίτη και που τα αποτελέσματα της οποίας μπορούν να δώσουν επενδυτικές ιδέες στους επιχειρηματίες της περιοχής.

 

Ειδικά ως προς τον Αναπτυξιακό Νόμο, οι εκπρόσωποι του ΤΕΕ ζήτησαν την παρέμβαση του Βουλευτή, ώστε εκτός από την υπογραφή του οικονομολόγου για το οικονομικό σκέλος της επένδυσης, να απαιτείται και αυτή του Διπλωματούχου Μηχανικού για το τεχνικό σκέλος.

 

Ένα άλλο σημαντικό θέμα που συζητήθηκε εκτεταμένα, ήταν αυτό των συνεχών και ραγδαίων αυξήσεων των οικοδομικών υλικών, το οποίο εκτός από τα ιδιωτικά έργα, επηρεάζει σε τέτοιο βαθμό τις δημόσιες συμβάσεις και τους προϋπολογισμούς των επενδυτικών προγραμμάτων, που σχεδόν τα καθιστά μη συμφέροντα και ανέφικτα για τους αναδόχους, καθώς οι τιμές των υλικών, όπως ορίζονται στις δημόσιες συμβάσεις, είναι κατά πολύ μικρότερες από αυτές της αγοράς, με τις οποίες καλούνται οι ανάδοχοι να υλοποιήσουν τα έργα. Αίτημα των Μηχανικών είναι η αναθεώρηση και ρεαλιστική αναπροσαρμογή των τιμών αυτών, σε τακτά χρονικά διαστήματα. Η αναθεώρηση αυτή είναι απαραίτητη και για το Πρόγραμμα «Εξοικονομώ», ένα πρόγραμμα με τεράστια απήχηση στην κοινωνία, που όμως οι μη ρεαλιστικές πλέον τιμές των υλικών, μπορούν να αποτελέσουν αιτία για την αποτυχία του προγράμματος.

 

Οι εκπρόσωποι του ΤΕΕ, ενημέρωσαν επίσης τον Βουλευτή κο Κωνσταντινίδη για το μεγάλο ενδιαφέρον που εισπράτουν από τους πολίτες και το εξαγγελθέν πρόγραμμα για τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στις στέγες των κατοικιών και ζήτησαν την παρέμβασή του για την άμεση έναρξή του και για την αποφυγή πολύπλοκων γραφειοκρατικών διαδικασιών, ώστε να είναι ευπρόσιτο στον μέσο πολίτη. Θέμα της συζήτησης αποτέλεσε και το project της μετατροπής των κτιρίων του ΟΑΕΔ σε πράσινα κτίρια, που θα φιλοξενήσουν τμήματα εκπαίδευσης «πράσινων» ειδικοτήτων καθώς και οι δυσκολίες που υπάρχουν στην ολοκλήρωση του εγχειρήματος αυτού.

 

Τέλος, ο Βουλευτής κος Στάθης Κωνσταντινίδης, αναφέρθηκε στο κυβερνητικό έργο και στις αλλαγές του θεσμικού πλαισίου, με εστιασμένες παρεμβάσεις που έχουν στόχο την εξυπηρέτηση των αναγκών της κοινωνίας, την ανάπτυξη και τη μείωση της γραφειοκρατίας, την προσέλκυση επενδύσεων και την επιστροφή όσων συμπολιτών έφυγαν στο εξωτερικό για αναζήτηση εργασίας. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην εξαιρετική συνεργασία που υπάρχει μεταξύ της κυβέρνησης και του Τεχνικού Επιμελητηρίου, με την αναβάθμιση του ρόλου του ΤΕΕ, μέσω των αρμοδιοτήτων που παραχωρήθηκαν στους ιδιώτες μηχανικούς, με τα μητρώα που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια, με σημαντικότερο, ίσως, το τελευταίο των διαπιστευμένων ελεγκτών μηχανικών, που προσδοκία όλων είναι η απεμπλοκή των υποστελεχωμένων δημόσιων υπηρεσιών από τις διαδικασίες επίβλεψης των δημοσίων έργων, ώστε αυτά να ολοκληρώνονται εγκαίρως και απρόσκοπτα. Αναφέρθηκε στα μεγάλα τεχνικά έργα της χώρας και στις εμβληματικές επενδύσεις, στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών και μείωση των φορολογικών συντελεστών, καθώς και στην παρέμβασή της στο θέμα του πόρου του 6‰ που αποδόθηκε στους μηχανικούς του δημοσίου και σε πάγια αιτήματα του τεχνικού κόσμου ενσωματώθηκαν στην έννομη τάξη.

 

Τόσο ο Βουλευτής κος Κωνσταντινίδης, όσο και η Διοίκηση του ΤΕΕ/ΤΔΜ συμφώνησαν ότι η βιομηχανική και παραγωγική κουλτούρα της περιοχής συμβάλλουν καθοριστικά στην αναπτυξιακή προοπτική του τόπου, ότι το σχέδιο της μετάβασης μπορεί υπό κατάλληλες συνθήκες να πετύχει και για τη διαμόρφωση των κατάλληλων αυτών συνθηκών, οφείλουν όλοι να εργαστούν, για το καλό της κοινωνίας και των πολιτών.

 

32. Συνάντηση κλιμακίου ΤΕΕ με Βουλευτή Κωνσταντινίδη

Μέγεθος γραμματοσειράς
Αντίθεση