Συνάντηση κλιμακίου του ΤΕΕ/ΤΔΜ με την Βουλευτή Ν.Κοζάνης της Νέας Δημοκρατίας, κα Παρασκευή (Βίκυ) Βρυζίδου

image_pdfimage_print

Την Παρασκευή 29/04/2022, ο Πρόεδρος του Τμήματος Νικόλαος Συλλίρης υποδέχτηκε στα γραφεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Κοζάνης, τη Βουλευτή Ν. Κοζάνης της Νέας Δημοκρατίας, κα Παρασκευή (Βίκυ) Βρυζίδου. Σκοπός της συνάντησης ήταν να τεθούν στη Βουλευτή αιτήματα του κλάδου, που ως Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός και μέλος του Τμήματος γνωρίζει, ενώ παρόντες από τη μεριά της διοίκησης του ΤΕΕ/ΤΔΜ ήταν η Αντιπρόεδρος Ευαγγελία Μπάγκαβου, ο Γενικός Γραμματέας Γιάννης Τζιόλας, ο Πρόεδρος της Αντιπροσωπείας Γιώργος Τζίτζικας και ο πρώην Πρόεδρος του Τμήματος και μέλος της Δ.Ε. Στέργιος Κιάνας.

 

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΔΜ Νικόλαος Συλλίρης, αφού καλωσόρισε την κα Βρυζίδου, την ενημέρωσε για τις μέχρι τότε συναντήσεις της Διοίκησης με τους φορείς της περιοχής, για το σκοπό των συναντήσεων αυτών και για τα μέχρι στιγμής συμπεράσματα ως προς τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν για την επίλυση σημαντικών ζητημάτων.

 

Το θέμα που έθεσε πρώτο στην Βουλευτή και για το οποίο ζήτησε την παρέμβασή της, καθώς ο ίδιος γίνεται δέκτης πολλών διαμαρτυριών και παραπόνων, είναι αυτό της πολύχρονης (σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνάει τα 5 χρόνια) καθυστέρησης απονομής των συντάξεων στους Μηχανικούς του πρώην ΤΣΜΕΔΕ, παρά τις τακτοποιημένες ασφαλιστικές τους εισφορές. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που έχει οδηγήσει σε απόγνωση και στα όρια της επιβίωσης χιλιάδες πολίτες και για το οποίο η αρμόδια Διεύθυνση Συντάξεων του πρώην ΤΣΜΕΔΕ δε μπορεί να βρει λύση, καθώς αναφέρει ότι οι καθυστερήσεις οφείλονται, άλλοτε στην «έλλειψη προσωπικού», άλλοτε στην «έλλειψη εγκυκλίων και οδηγιών» και άλλοτε στην «έλλειψη λογισμικού» για τον υπολογισμό των συντάξεων.

 

Επίσης, ζήτησε από τη Βουλευτή τη συμβολή της, ώστε να αντιμετωπιστούν με ευαισθησία και με ειδική νομοθετική ρύθμιση, οι περιπτώσεις όσων έχουν φτάσει την ηλικία συνταξιοδότησης, αλλά δε μπορούν να λάβουν σύνταξη εξαιτίας οφειλών που δηµιουργήθηκαν ή διογκώθηκαν υπέρµετρα κατά τη διάρκεια της οικονοµικής κρίσης, παρότι επί πολλά έτη κατέβαλλαν τις νόµιµες κοινωνικοασφαλιστικές εισφορές τους.

 

Η Βουλευτής, κα Βρυζίδου, συμφώνησε απόλυτα ότι πρέπει άμεσα να δοθεί λύση στο τόσο σημαντικό αυτό πρόβλημα, που ταλαιπωρεί τους συναδέλφους, παρότι το τελευταίο διάστημα ετησίως βγαίνει τριπλάσιος αριθμός συντάξεων, η αναμονή όταν πρόκειται για ένα ταμείο, δηλαδή μόνο ΤΣΜΕΔΕ, είναι κάτω από 12 μήνες και η ρύθμιση της προσωρινής σύνταξης διευκόλυνε ως ένα βαθμό τους συνταξιούχους.

 

Δήλωσε επίσης την πρόθεσή της να προβάλει και να διεκδικήσει τα δίκαια αιτήματα του κλάδου των Μηχανικών, που επί σειρά ετών παραμένουν άλυτα. Το συνταξιοδοτικό θα αποτελέσει γι’ αυτήν προτεραιότητα, αλλά υπάρχουν πολλά θέματα για τα οποία θα αγωνιστεί, ώστε να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των Μηχανικών, καθώς στην περιοχή μας και στη μεταλιγνιτική κατάσταση που διαμορφώνεται, οι Μηχανικοί είναι αυτοί που θα κληθούν να τη σχεδιάσουν και να τη διαμορφώσουν. Μόνο μέσω κατάλληλων νομοθετικών ρυθμίσεων, τις οποίες όλοι μαζί θα πρέπει να διεκδικήσουν, θα μπορέσει το έργο του Μηχανικού να κατοχυρωθεί.

 

Ένα άλλο μείζον θέμα που έθεσε ο Πρόεδρος Νικόλαος Συλλίρης στη Βουλευτή, είναι αυτό των υπέρογκων αυξήσεων των τιμών των οικοδομικών υλικών, λόγω των απρόβλεπτων συνθηκών που έχουν επικρατήσει στο οικονομικό περιβάλλον της χώρας, που επίσης έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο τόσο τους Δήμους, που δε μπορούν να υλοποιήσουν τα δημόσια έργα για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών (έργα οδοποιίας, ύδρευσης, αποχέτευσης κτλ), όσο και τους εργολάβους, που έχουν φτάσει σε σημείο να προτίθενται να χάσουν τις εγγυητικές επιστολές τους, παρά να ολοκληρώσουν τα έργα που τους έχουν ανατεθεί. Ο Πρόεδρος ενημέρωσε τους παριστάμενους ότι προτίθεται άμεσα να θέσει το πρόβλημα αυτό στη Διοικούσα Επιτροπή του Τμήματος, ώστε να κάνει μια τεκμηριωμένη παρέμβαση, με τη συμμετοχή και άλλων φορέων.

 

Καθώς το πρόβλημα των αυξήσεων των τιμών των οικοδομικών υλικών, επηρεάζει και άλλα προγράμματα, όπως αυτό του «Εξοικονομώ», ακολούθησε συζήτηση για τις τροποιήσεις που έχουν γίνει στο πρόγραμμα μέχρι στιγμής και κατά πόσο έχουν κινηθεί προς τη σωστή κατεύθυνση και ποιες είναι οι παρεμβάσεις που δύναται να γίνουν για να ευνοηθεί η περιοχή στα πλαίσια της απολιγνιτοποίησης, ώστε να ενταχθούν στο πρόγραμμα ακόμα περισσότερες κατοικίες.

 

Παρουσία συναδέλφου Χημικού Μηχανικού, εργαζόμενης στον τομέα της εκπαίδευσης, ζητήθηκε επίσης η παρέμβαση της Βουλευτού, κας Βρυζίδου, στο Υπουργείο Παιδείας, ώστε να αποκατασταθεί η αδικία που εδώ και πολλά χρόνια συντελείται εις βάρος του κλάδου των Μηχανικών της εκπαίδευσης, καθώς πρόκειται για τον πιο αδικημένο κλάδο και να εξορθολογιστεί, συγκεκριμένα, η κατανομή των θέσεων των εκπαιδευτικών στις προκυρήξεις του ΑΣΕΠ, με την άμεση προσθήκη των ΠΕ85 Χημικών Μηχανικών σε όλα τα κενά Χημείας, σε όλα τα Πρότυπα και Πειραματικά Γυμνάσια και Λύκεια, για τα επόμενα σχολικά έτη. Ζητήθηκε επίσης η παρέμβασή της για να δημιουργηθούν κενές οργανικές θέσεις Χημικών Μηχανικών στο σύνολο της επικράτειας, ώστε να μπορούν να επιστρέψουν στον τόπο κατοικίας τους, όσοι διορίστηκαν σε απομακρυσμένα νησιά της χώρας.

 

Ακολούθησε συζήτηση για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση και για τα πολύ σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία που οφείλουμε να εκμεταλλευτούμε για να κερδίσουμε το χαμένο ΑΕΠ από την απολιγνιτοποίηση, δηλαδή το ΕΣΠΑ, το νέο Αναπτυξιακό Νόμο και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης. Ειδικά ως προς τον Αναπτυξιακό Νόμο, οι εκπρόσωποι του ΤΕΕ ζήτησαν την παρέμβαση της Βουλευτού, ώστε εκτός από την υπογραφή του οικονομολόγου για το οικονομικό σκέλος της επένδυσης, να απαιτείται και αυτή του Διπλωματούχου Μηχανικού για το τεχνικό σκέλος.

 

Τέλος, συζητήθηκαν θέματα όπως το ενιαίο μισθολόγιο και ο άδικος τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι συνάδελφοι πρωτοδιοριζόμενοι Μηχανικοί, η υποστελέχωση των Δήμων και των Δημοσίων Υπηρεσιών εν γένει, η δυνατότητα μετάταξης υπαλλήλων της ΔΕΗ στο δημόσιο, κα.

 

Τόσο η Βουλευτής κα Βρυζίδου, όσο και η Διοίκηση του ΤΕΕ/ΤΔΜ συμφώνησαν ότι, καθώς και η ίδια γνωρίζει από προσωπική εμπειρία, τα θέματα και τα προβλήματα των Μηχανικών, μπορούν να λυθούν με συνεργασία και στοχευμένες παρεμβάσεις από κοινού και να διεκδικήσουν νομοθετικές αλλαγές προς όφελος του κλάδου.

 

35. Συνάντηση κλιμακίου ΤΕΕ με Βουλευτή Βρυζίδου

Μέγεθος γραμματοσειράς
Αντίθεση