image_pdfimage_print

Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ με την απόφαση με την οποία καθορίζονται οι τεχνικές προδιαγραφές εκπόνησης μελετών «Περιφερειακών Χωροταξικών Πλαισίων» (Π.Χ.Π.) με βάση τα οριζόμενα στο άρθρο 12 του ν. 4447/2016 (ΦΕΚ Α΄ 241) περί «Χωρικού Σχεδιασμού-Βιώσιμης ανάπτυξης και άλλες διατάξεις».

Τα Περιφερειακά Χωροταξικά Πλαίσια (Π.Χ.Π.) του νόμου ν. 4447/2016 αντικατέστησαν ως εργαλεία χωρικού σχεδιασμού τα Πλαίσια Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΠΧΣΑΑ) του νόμου ν. 2742/1999 στα πλαίσια της μεταρρύθμισης του χωρικού σχεδιασμού που εισήγαγε ο ν. 4447/2016. Καλύπτουν υποχρεωτικά το σύνολο της εδαφικής περιοχής κάθε Αυτοδιοικητικής Περιφέρειας της χώρας πλην της Περιφέρειας Αττικής που ρυθμίζεται από το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας.

Η εκπόνηση των Π.Χ.Π. αποτελεί σύνθετο έργο που συνίσταται:

Στην εκπόνηση και έγκριση των απαραίτητων μελετητικών εργασιών διατύπωσης του Π.Χ.Π. είτε από τον φορέα κίνησης της διαδικασίας «οίκοθεν» είτε με εξωτερικό «μελετητή» σύμφωνα με την εκάστοτε σχετική νομοθεσία
Στις συμμετοχικές διαδικασίες γνωμοδοτήσεων/ διαβούλευσης επί του περιεχομένου του Π.Χ.Π. που εξασφαλίζουν τον δημοκρατικό προγραμματισμό στο περιφερειακό αυτοδιοικητικό επίπεδο, τον οριζόντιο συντονισμό της διοίκησης, και τη δημοσιοποίηση και κοινωνική διαβούλευση που συνοδεύει τόσο το Π.Χ.Π. όσο και την Στρατηγική Περιβαλλοντική Εκτίμηση των επιπτώσεων του και πραγματοποιείται από κοινού.
Στις διαδικασίες έγκρισης μέσω Υ.Α. του Υπουργού ΠΕΝ (δημοσιοποίηση μελέτης και ΣΜΠΕ, γνωμοδότηση Περιφερειακού Συμβουλίου, κατά περίπτωση αρμόδιων υπουργείων/Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξίας, οριστικοποίηση-σύνταξη Υ.Α.)
Τον κεντρικό πυρήνα της ανωτέρω διαδικασίας αποτελούν οι απαραίτητες μελετητικές εργασίες που εξειδικεύονται ως εξής:

Κύρια μελέτη του Π.Χ.Π. που αφορά το χωρικό (χωροταξικό) στρατηγικό σχεδιασμό της κάθε Περιφέρειας είτε σχεδιάζεται εξ΄ αρχής είτε αναθεωρείται.
ΣΜΠΕ του προτεινόμενου, από τη κύρια μελέτη, Π.Χ.Π.
Κατεβάστε το ΦΕΚ από τη σελίδα του Εθνικού Τυπογραφείου, εδώ.

Μέγεθος γραμματοσειράς
Αντίθεση