Παρατείνονται οι άδειες των μέχρι σήμερα ελεγκτών δόμησης

image_pdfimage_print

Την παράταση της ισχύος όλων των αδειών ελεγκτών δόμησης –που άρχισαν σταδιακά να λήγουν από τον περασμένο Μάρτιο– και το άνοιγμα της «υπηρεσίας» και σε νέους μηχανικούς προβλέπουν οι ρυθμίσεις που θεσπίστηκαν προ ημερών με το πολυνομοσχέδιο.

Η υποκατάσταση του κράτους από ιδιώτες μηχανικούς στον έλεγχο των οικοδομικών εργασιών θεσπίστηκε το 2011. Το Σώμα που δημιουργήθηκε, οι «ελεγκτές δόμησης» αποτελούνται από μηχανικούς (ΑΕΙ ή ΤΕΙ) με κατ’ ελάχιστον διετή εμπειρία. Η διαδικασία είχε τεθεί υπό τον έλεγχο του ΤΕΕ, καθώς για να λάβει άδεια ελεγκτή ο μηχανικός έπρεπε να παρακολουθήσει ενημερωτικό σεμινάριο (όπως αυτά που διοργάνωνε το ΤΕΕ) και να συμμετάσχει σε εξετάσεις (στο ΤΕΕ). Με τη νέα ρύθμιση η υποχρέωση αυτή καταργείται, όπως και η υποχρέωση διετούς εμπειρίας: για κτίρια και κατασκευές έως 250 τ.μ. μπορεί να αδειοδοτηθεί ως ελεγκτής και νέος μηχανικός. Ωστόσο για κτίρια έως 1.000 τ.μ. χρειάζεται εμπειρία 5 ετών και για μεγαλύτερα 10 ετών.

Πάντως, μέχρι τη συγκρότηση του νέου μητρώου παρατάθηκε η ισχύς των αδειών των περίπου 2.500 σήμερα ελεγκτών. Οι άδειες ξεκίνησαν να λήγουν τον Μάρτιο (είχαν απομείνει σήμερα περί τις 700 εν ισχύι).

Με τη νέα ρύθμιση, όσοι μηχανικοί κάνουν μικρές παρανομίες «πέφτουν στα μαλακά», αφού η χρηματική ποινή (από 1.000 έως 20.000 ευρώ) μετατρέπεται σε απλή σύσταση.

Μέγεθος γραμματοσειράς
Αντίθεση