image_pdfimage_print

Την ερχόμενη εβδομάδα βγαίνει ο Οδηγός του νέου «εξοικονομώ κατ΄οίκον ΙΙ», που θα καθορίσει τις τεχνικές προδιαγραφές, τις προϋποθέσεις και τους κανόνες συμμετοχής των ενδιαφερομένων, ενώ στα μέσα Ιουλίου θα είναι έτοιμη να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων στο νέο πρόγραμμα

Έχει προβλεφθεί μεγαλύτερη άνεση και διασπορά των προθεσμιών υποβολής αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους ανά περιφέρεια της χώρας, ώστε να μην υπάρξουν ξανά «προβλήματα συνωστισμού» κατά τη διαδικασία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων, ενώ θα καλύψει συνολικά περί τις 25.000 νέες υπαγωγές, με συνολικό προϋπολογισμό 250 εκατ. ευρώ.

Ετοιμότητα προετοιμασίας

Τους προγραμματισμούς του ΥΠΕΝ για το νέο «εξοικονομώ κατ΄οίκον ΙΙ» παρουσίασε ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας Μιχάλης Βερροιόπουλος, σε συνέντευξη του – ακούστε εδώ – στον δημοσιογράφο Χάρη Ντιγριντάκη στον ρ/σ «Alpha 9,89», καλώντας τους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες κατοικιών να οργανώσουν την προετοιμασία της συμμετοχής τους.

Παράλληλα ο ίδιος προέτρεψε τους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες να συνεργαστούν με μηχανικούς «κατά προτίμηση νέους μηχανικούς για να βοηθάμε στην απασχόληση των νέων ανθρώπων», όπως είπε, να επιλέξουν εξειδικευμένα συνεργεία μαστόρων και πιστοποιημένα υλικά, κατά προτίμηση ελληνικής παραγωγής και σε κάθε περίπτωση να αποφύγουν «τσαπατσουλιές» και «προχειρότητες».

Προεκλογική δίνη

Το νέο «εξοικονομώ κατ΄οίκον ΙΙ», μετά από αλλεπάλληλες μεταθέσεις της ημερομηνίας έναρξης του, όπως έχει γράψει το ecopress και επιβεβαίωσε ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας πέφτει στη δίνη των προεκλογικών εξελίξεων και θα είναι έτοιμο να ανοίξει μετά το άνοιγμα της κάλπης των εθνικών εκλογών, δηλαδή από τη νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ.

Επενδύσεις 1 δις ευρώ

Ο Μ. Βερροιόπουλος είπε ότι το πρόγραμμα «εξοικονομώ κατ΄οίκον ΙΙ», που βρίσκεται σε εξέλιξη για 42.000 κατοικίες μέσα σε ένα χρόνο προκάλεσε μόχλευση πόρων συνολικού ύψους 630 εκατ. ευρώ, όπως επίσης ότι το νέο συμπληρωματικό πρόγραμμα που θα προκηρυχθεί για άλλες 25.000 κατοικίες θα φέρει επενδύσεις άλλων 330 εκατ. ευρώ, τονίζοντας ότι στον τομέα της ενεργειακής εξοικονόμησης κατοικιών δημιουργούνται επενδύσεις συνολικού ύψους 1 δις ευρώ, με όφελος για την μεταποίηση, τον κατασκευαστικό τομέα και την απασχόληση των τεχνικών ειδικοτήτων.

Οι άξονες του νέου προγράμματος

Για το νέο πρόγραμμα «εξοικονομώ κατ΄οίκον ΙΙ»,, ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας ειδικότερα είπε ότι:

Έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες και οι προετοιμασίες για την προκήρυξη του, όπως επίσης ότι έχουν ολοκληρωθεί οι συμβάσεις για τη χρηματοδοτική συμβολή των τραπεζών.
Ο νέος Οδηγός του Προγράμματος, που θα περιγράφει τις διαδικασίες και τα κριτήρια συμμετοχής είναι έτοιμος και θα εκδοθεί με την μορφή υπουργικής απόφασης, η οποία θα υπογραφεί από το ΥΠΕΝ και θα δημοσιοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα.
Τα κριτήρια συμμετοχής στο νέο πρόγραμμα θα είναι κατά βάση ίδια με αυτά που ισχύουν για το εν εξελίξει πρόγραμμα (σ.σ. ενώ εξετάζεται διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων και των επιδοτήσεων για να καλυφθούν και μεσαία στρώματα ιδιοκτητών), ενώ βασικός άξονας του νέου προγράμματος θα είναι «όσο περισσότερη εξοικονόμηση ενέργειας επιτυγχάνεται τόσο πιο πολλά θα είναι τα χρήματα της επιδότησης».
Έχουν προβλεφθεί βελτιώσεις για τη ροή υποβολής αιτήσεων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, ώστε όπως είπε ο κ Βερροιόπουλος «οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ θα διαπιστώσουν ότι δεν θα υπάρξει στρίμωγμα» μαζικής και ταυτόχρονης υποβολής, προσθέτοντας ο ίδιος ότι στην προηγούμενη διαδικασία «πράγματι στην αρχική φάση υπήρξαν προβλήματα, τα οποία εν συνεχεία αντιμετωπίστηκαν», τονίζοντας παράλληλα ότι όσοι έκαναν αίτηση εντάχθηκαν στο πρόγραμμα.
Οι πληρωμές

Για το τρέχον πρόγραμμα ο Γ Γ Ενέργειας είπε ότι έχουν ενταχθεί 42.000 ιδιοκτήτες και ότι έχουν ξεπεραστεί πλέον και τα προβλήματα που εκδηλώθηκαν με τις πληρωμές των εργασιών.

«Από τον Απρίλιο και μετά έχει εξομαλυνθεί η πορεία πληρωμών του προγράμματος», προσθέτοντας ότι «μέχρι σήμερα από το σύνολο των δικαιούχων 25.000 ιδιοκτήτες αυτή την περίοδο κάνουν έργα και οι υπόλοιποι είτε έχουν πληρωθεί είτε είναι σε φάση όπου ελέγχονται τα τιμολόγια τους για να πληρωθούν» τονίζοντας παράλληλα o κ. Βερροιόπουλος ότι «μιλάμε και για κρατικά χρήματα σε ένα μεγάλο βαθμό, οπότε πρέπει να τα ελέγχουμε αυτά τα πράγματα».

Μέγεθος γραμματοσειράς
Αντίθεση