ΥΠΑΠΕΝ – Σε τακτοποίηση των αυθαιρέτων το αργότερο μέχρι τον Φεβρουάριο του 2016 καλεί τους πολίτες το Υπουργείο

image_pdfimage_print

Αθήνα, 3 Σεπτεμβρίου 2015

Δύο χρόνια εφαρμογής του νόμου 4178/2013

Με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων εφαρμογής του νόμου 4178 για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης και το περιβαλλοντικό ισοζύγιο και με βάση τα σχετικά στατιστικά στοιχεία που ανακοίνωσε το ΤΕΕ, ο Υπουργός ΠΑΠΕΝ, Καθηγητής Ιωάννης Γκόλιας δήλωσε:

Η πρακτική της αυθαίρετης δόμησης αποτελεί ίσως το πιο μελανό σημείο των τελευταίων δεκαετιών στα θέματα χωροταξίας και πολεοδομίας για τη χώρα μας. Η Πολιτεία, τα τελευταία δύο χρόνια έδειξε ότι έχει τα εργαλεία να αντιμετωπίσει οριστικά το ζήτημα, όταν υπάρχει πολιτική βούληση. Οι πολίτες ας έχουν στο μυαλό τους ότι μέχρι τον Φεβρουάριο του 2016, οπότε λήγει η προθεσμία ένταξης στις ρυθμίσεις του νόμου, έχουν τη δυνατότητα να τακτοποιήσουν τις αυθαιρεσίες στα ακίνητά τους. Επισημαίνεται ότι μετά την προθεσμία αυτή, κανέναν ακίνητο με αυθαιρεσία και κανένα αυθαίρετο κτίσμα δεν θα μπορεί ούτε να μεταβιβασθεί ούτε να αξιοποιηθεί. Η Πολιτεία διασφαλίζει πλέον τη νομιμότητα και την ασφάλεια των κατασκευών.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΑΠΕΝ Κωστής Μουσουρούλης δήλωσε:

Ο νόμος 4178/2013 αποτελεί την τελευταία μεγάλη ευκαιρία να αντιμετωπιστούν οριστικά οι πολεοδομικές εκκρεμότητες των προηγούμενων ετών στα ακίνητα. Η πρόσφατη κρίση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη συνταγματικότητα του νόμου θωρακίζει αυτή την πρωτοβουλία της Πολιτείας, ώστε να δοθεί επιτέλους οριστικό τέλος στην αναχρονιστική πρακτική της αυθαίρετης δόμησης. Καμία αυθαιρεσία δεν μπορεί να γίνεται ανεκτή. Βρισκόμαστε πλέον στο τελευταίο εξάμηνο εφαρμογής του νόμου 4178/2013. Οι πολίτες δεν πρέπει να αμελήσουν να κλείσουν τους λογαριασμούς τους με το πολεοδομικό παρελθόν των ακινήτων τους.

Μέγεθος γραμματοσειράς
Αντίθεση