image_pdfimage_print

Η Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή του ΥΠΕΝ για τους δασικούς χάρτες προαναγγέλλει λύση για τους δασωμένους αγρούς, που αφορούν σε 3,5 εκατομμύρια στρέμματα σε όλη τη χώρα.

Το ΥΠΕΝ ανακοίνωσε ότι η Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή, που συνεδρίασε για πρώτη φορά, τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2019, υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων Κωνσταντίνου Αραβώση, έθεσε στις προτεραιότητες της την κατάθεση πρότασης, με τη μορφή διατάξεων νόμου, η οποία θα προβλέπει τη συμμόρφωση με την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, για τις «οικιστικές πυκνώσεις».

Στη συνέχεια, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση του ΥΠΕΝ η Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή θα επεξεργαστεί και θα προτείνει σχέδιο νομοθετικών ρυθμίσεων για την επίλυση προβλημάτων που έχουν αναδειχθεί κατά τις διαδικασίες θεώρησης, ανάρτησης και κύρωσης των δασικών χαρτών, συμπεριλαμβανομένων των δασωθέντων αγρών, αγροτικών εκμεταλλεύσεων που έχουν προκύψει μετά από εκχερσώσεις δασών και δασικών εκτάσεων, όπως ιδιωτικών χορτολιβαδικών εκτάσεων, εκτάσεις στα νησιά του Αιγαίου κ.α.

Οι αποφάσεις του ΣτΕ

Οι αποφάσεις του ΣτΕ, οι οποίες αποτελούν απολύτως δεσμευτικό πλαίσιο για τις νομοθετικές ρυθμίσεις που θα ετοιμάσει η Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή του ΥΠΕΝ εξουδετερώνουν την προοπτική αναστολής της κατεδάφισης και τακτοποίησης με πρόστιμο των δασικών αυθαιρέτων και των συνοδευτικών κατασκευών τους. Αντιθέτως επιβάλλουν την είσπραξη του προστίμου διατήρησης παράλληλα με την υποχρέωση της Διοίκησης για κατεδάφιση του αυθαιρέτου κτίσματος. Ειδικότερα:

H απόφαση της Ολομέλειας του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου (ΣτΕ 685/2019), με την οποία προαναγγέλλει η Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή του ΥΠΕΝ ότι θα εναρμονίσει τις νομοθετικές προτάσεις της, έκρινε αντισυνταγματική την εξαίρεση των οικιστικών πυκνώσεων από τους δασικούς χάρτες.
Νέα απόφαση του ΣτΕ (1725/2019) έκρινε για δασικό αυθαίρετο στο Καπανδρίτη Αττικής «νόμιμη την απόρριψη αίτησης για ανάκληση κατεδάφισης αυθαιρέτου εντός οικιστικής πύκνωσης σε αναδασωτέα περιοχή», αποκλείοντας την εξαίρεση από την κατεδάφιση δασικών αυθαιρέτων, εφόσον βρίσκονται σε αναδασωτέες εκτάσεις είτε έχουν εκδοθεί για αυτά τα κτίσματα πρωτοκόλλα κατεδάφισης και σχετικές πράξεις της διοίκησης.
Απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ1333/2018) με πρόεδρο τον Κ. Μενουδάκο, για διόροφη οικοδομής διαστάσεων 18 Χ 16 μέτρων που φέρεται να ανεγέρθηκε αυθαίρετα μέσα σε δημόσια δασική έκταση συνολικής έκτασης 736 τ.μ. στη θέση «Κόκκινο Λιμανάκι» της περιφέρειας της κοινότητας Ραφήνας Ν. Αττικής επιβάλλει την είσπραξη του προστίμου διατήρησης παράλληλα με την υποχρέωση της Διοίκησης για κατεδάφιση του αυθαιρέτου κτίσματος.
Η ίδια απόφαση «κατεδαφίζει» και ευνοϊκή για τους ιδιοκτήτες δασικών αυθαίρετων απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου, σημειώνοντας ότι «η κρίση του Διοικητικού Πρωτοδικείου ότι η επιβολή ειδικής αποζημίωσης για τη διατήρηση αυθαιρέτου κτίσματος εντός δάσους ή δασικής έκτασης αντίκειται στο άρθρο 24 παρ. 1 του Συντάγματος είναι εσφαλμένη, διότι, κατά τα εκτιθέμενα στην ίδια ως άνω σκέψη, το άρθρο αυτό του Συντάγματος δεν αποκλείει, παραλλήλως με την υποχρέωση της Διοίκησης για κατεδάφιση του αυθαιρέτου κτίσματος, τη θέσπιση υποχρέωσης για καταβολή ειδικής αποζημίωσης εις βάρος του ιδιοκτήτη, για όσο διάστημα το κτίσμα αυτό διατηρείται».
Δασωμένοι αγροί

Περίπου 3,5 εκατομμύρια στρέμματα αποτελούν δασωμένους αγρούς, που τίθενται πρακτικά εκτός συναλλαγής καθώς οι δικαιούχοι θα πρέπει να προσκομίσουν σύμφωνα με τη νομοθεσία τίτλους προσκομίσει τίτλους ιδιοκτησίας, οι οποίοι ανάγονται πριν από την 23η Φεβρουαρίου 1946 και έχουν μεταγραφεί, ενώ ιδιαίτερο πρόβλημα υπάρχει με τις χορτολιβαδικές εκτάσεις ιδιαίτερα στα νησιά του Αιγαίου.

Από την προηγούμενη κυβέρνηση είχε δρομολογηθεί λύση ώστε οι φρυγανικές εκτάσεις στα νησιά, που δεν φέρουν δασική βλάστηση, να χαρακτηρίζονται χορτολιβαδικές, σύμφωνα με απόφαση του ΥΠΕΝ βάση γνωμοδότησης του Τεχνικού Συμβουλίου Δασών.

Ανακοίνωση ΥΠΕΝ

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: Υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, κ. Κωνσταντίνου Αραβώση, συνεδρίασε για πρώτη φορά, τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2019, η Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή που θα ασχοληθεί με την αποτελεσματική αντιμετώπιση κρίσιμων θεμάτων που έχουν προκύψει, στο πλαίσιο ολοκλήρωσης του μεγάλου έργου των δασικών χαρτών για το σύνολο της χώρας. Πρωταρχικός στόχος της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής είναι η κατάθεση πρότασης, με τη μορφή διατάξεων νόμου για:

– Την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ιδιαίτερης κατάστασης των πυρόπληκτων περιοχών στο Μάτι της Ανατολικής Αττικής.

– Τη συμμόρφωση με την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, για τις «οικιστικές πυκνώσεις» καθώς και

– Την επίσπευση της διαδικασίας εξέτασης των αντιρρήσεων κατά του περιεχομένου των δασικών χαρτών από τις αρμόδιες Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων.
Στη συνέχεια, η Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή θα επεξεργαστεί και θα προτείνει σχέδιο νομοθετικών ρυθμίσεων για την επίλυση προβλημάτων που έχουν αναδειχθεί κατά τις διαδικασίες θεώρησης, ανάρτησης και κύρωσης των δασικών χαρτών, συμπεριλαμβανομένων των δασωθέντων αγρών, αγροτικών εκμεταλλεύσεων που έχουν προκύψει μετά από εκχερσώσεις δασών και δασικών εκτάσεων, όπως ιδιωτικών χορτολιβαδικών εκτάσεων, εκτάσεις στα νησιά του Αιγαίου κ.α.

Η σύνθεση της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής

Η Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή του ΥΠΕΝ, που ορίστηκε με απόφαση του υπουργού Κ. Χατζηδάκη έχει ως εξής :

Αραβώσης Κωνσταντίνος, Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του ΥΠΕΝ, Πρόεδρος της Επιτροπής, με αναπληρωτή του τον Βακάλη Δημήτριο, Προϊστάμενο Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ.

Κοσμά Σωτηρία, Πάρεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους στο Γραφείο Νομικού Συμβούλου ΝΣΚ για τους τομείς Περιβάλλοντος, Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Δασών, με αναπληρώτρια την Ιωσηφίδου Αφεντιά του ίδιου Γραφείου.

Κουφογιάννης Νικόλαος, Πάρεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους στο Γραφείο Νομικού Συμβούλου ΝΣΚ για τους τομείς Περιβάλλοντος, Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Δασών, με αναπληρώτρια την Παπαρούνη Γιολάντατου ίδιου Γραφείου.

Καρτάλου Αθηνά, Νομικός, Τμήμα Νομοπαρασκευαστικό και Καλής Νομοθέτησης του ΥΠΕΝ, με αναπληρώτρια την Πούλου Ειρήνη, Νομικό της ίδιας υπηρεσίας.

Γκουντούφας Ευάγγελος, Προϊστάμενος Διεύθυνσης Προστασίας Δασών, με αναπληρωτή τον Τζαφέρο Στυλιανό, Τμηματάρχη στην ίδια Διεύθυνση.

Τσιλίκουνας Σταύρος, Προϊστάμενος Διεύθυνσης Δασικών Έργων και Υποδομών του ΥΠΕΝ, με αναπληρώτριά του την Τεστέμπαση Κυριακή, Τμηματάρχη Α/Α στην ίδια Διεύθυνση.

Νίκου Νικόλαος, Δασολόγος και Προϊστάμενος Διοίκησης και Υλοποίησης μελετών Δασικών Χαρτών και Φυσικού Περιβάλλοντος, Εκπρόσωπος του Φορέα «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ», με αναπληρωτή του τον Ελευθεριάδη Ιωάννη, Δασολόγο, Υπάλληλο της Δ/νσης Δασικών Χαρτών και Φυσικού Περιβάλλοντος.

Παυλόπουλος Σταύρος, Τμηματάρχης Πολεοδομικών Μελετών και Ρυθμίσεων του ΥΠΕΝ, με αναπληρώτρια την Ζωνόρου Σταυρούλα, υπάλληλο του ιδίου Τμήματος.

Τσιούρας Αθανάσιος, Νομικός Σύμβουλος του Υπουργού ΠΕΝ, με αναπληρώτρια την Τζατζάκη Βασιλική, Νομικό Σύμβουλο επίσης.

Χλύκας Νικόλαος, Εκπρόσωπος Πανελλαδικού Συνδέσμου Μελετητών Γεωτεχνικών με αναπληρωτή του τον Διαμαντόπουλο Στέργιο.

Μάμαλης Σπυρίδων, Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., με αναπληρωτή του τον Γιοβαννόπουλο Ρήγα, μέλος του Δ.Σ.

Ανδρουλάκη Δέσποινα, Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός, Εκπρόσωπος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, με αναπληρωτή της τον Σαντριβανόπουλο Σπυρίδωνα, Αγρονόμο Τοπογράφο Μηχανικό.

Μπουζινέκης Αθανάσιος, Εκπρόσωπος Πανελλήνιας Κίνησης Δασολόγων, με αναπληρωτή του τον Λάγκα Θωμά.

Μπόκαρης Νικόλαος, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔΔΥ, με αναπληρωτή του τον Φούντα Γεώργιο, Δασολόγο και Δασάρχη Μεσολογγίου.

Καθήκοντα Γραμματέα για τις εργασίες της Ομάδας θα εκτελεί η Πανούση Κωνσταντίνα, υπάλληλος της Διεύθυνσης Προστασίας Δασών του ΥΠΕΝ, με αναπληρώτρια την Κρεντήρη Παναγιώτα, υπάλληλο της Διεύθυνσης Προγραμματισμού και Δασικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ.

Η Ομάδα Εργασίας δεν είναι αμειβόμενη.

Μέγεθος γραμματοσειράς
Αντίθεση